Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Chili con carne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i łatwe do przygotowania, a jednocześnie sycące i jednogarnkowe danie- moje w wersji spolszczonej.

Chili con carne

Składniki:

Chili con carne

 

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g białej fasoli z puszki
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 papryczka chili
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki przyprawy chili con carne
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.

Dodać posiekany czosnek oraz przyprawę chili con carne, smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie dodać mięso i pokrojoną papryczkę chili, mieszając smażyć przez ok.15 minut.

Wlać wodę, koncentrat pomidorowy i odcedzoną z zalewy fasolę. Dusić przez kolejne 15-20 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.