Sposób przygotowania:
Chilli con carne a`la Igraszki Losu
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek. Kiedy cebula delikatnie się zeszkli przekładamy ją na talerz. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej na rumiano mięso mielone – przekładamy na talerz z cebulą.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i przesmażamy na niej paprykę, słodką, paprykę ostrą, chilli i cumin – kiedy z patelni zacznie unosić się ich aromat dokładamy cebulę z mięsem. Do mięsa dodajemy pozbawione skórki i gniazd nasiennych pokrojone w drobną kostkę pomidory, wlewamy bulion (lub dodajemy kostkę rosołową )- dodajemy kukurydze i fasolkę i dusimy wszystko około 20 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odkrywamy pokrywkę, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, doprawiamy chilli do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru i smażymy aż do odparowania całej wody (około 15-25 minut ). Gotowe chilli serwujemy w muszlach tacos posypane posiekaną kolendrą i serwujemy z ćwiartką limonki, smacznego.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i przesmażamy na niej paprykę, słodką, paprykę ostrą, chilli i cumin – kiedy z patelni zacznie unosić się ich aromat dokładamy cebulę z mięsem. Do mięsa dodajemy pozbawione skórki i gniazd nasiennych pokrojone w drobną kostkę pomidory, wlewamy bulion (lub dodajemy kostkę rosołową )- dodajemy kukurydze i fasolkę i dusimy wszystko około 20 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odkrywamy pokrywkę, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, doprawiamy chilli do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru i smażymy aż do odparowania całej wody (około 15-25 minut ). Gotowe chilli serwujemy w muszlach tacos posypane posiekaną kolendrą i serwujemy z ćwiartką limonki, smacznego.
zosiani