Sposób przygotowania:
Chilli con carne z czarną fasolą i wołowiną
Chilli con carne: 1. Wrzucamy na patelnię warzywa orientalne Hortex i podsmażamy ok 15min podlewając odrobiną wody. 2. Dorzucamy fasolkę i wlewamy passatę pomidorową, zostawiamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. 3. Na osobnej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę z odrobiną cukru. Następnie dodajemy mięso i doprawiamy solą, pieprzem, chilli i przyprawą pięciu smaków. Kiedy mięso się podsmaży to zwiększamy maksymalnie płomień i wlewamy nalewkę, ciągle mieszając. Podsmażamy do czasu zredukowania się płynu. 4. Podsmażone mięso umieszczamy na petelni gdzie czekaja warzywa. Wszystko ze sobą łączymy i dusimy na wolnym ogniu lekko podlewając wodą. 5. W małym garnuszku gotujemy ryż do momentu wchłonięcia wszystkiej wody. Tortilla: 1. Wsypujemy obie mąki do plastikowego naczynia, następnie dosypujemy sól i łączymy suche składniki łyżką 2. W garnuszku roztapiamy smalec razem z ciepłą wodą 3. Dodajemy mokre składniki i mieszamy łyżką a następnie urabiamy ciasto ręką. 4. Zostawiamy ciasto do odpoczęcia na ok 30min 5. Po 30 minutach formujemy kulki i rozwałkowujemy ciasto na placki o grubości 2mm 6. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy każdy placek z jednej i z drugiej strony do momentu pokazania się ciemniejszych plamek Chilli con carne podajemy z ryżem Basmati, tortillami do wkładania farszu oraz z orzeźwiającym sokiem z limonki HORTEX. BON APPETIT!;)