kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

chilli mozarella fritte

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kulki serowe smażone na głębokim oleju- podobne były kiedyś w McDonald

chilli mozarella fritte

Składniki:

chilli mozarella fritte

 

  • kulka mozzarelli
  • 15 dag tłustego żółtego sera
  • łyżka masła
  • 2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku

 

 

  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

chilli mozarella fritte
w rondelku stopić masło, dodać wiórki serów, lekko podtopić, dodać zmiażdżony czosnek i bardzo drobno posiekana papryczkę. masę wymieszać, i albo pozostawić do ostygnięcia albo wlać do pojemników do robienia kostek lodu- kulki nie będą idealne ale łatwiej niż nabierać masę łyżeczką.

ostygniętą masę panierować w mleku, potem mąka z proszkiem do pieczenia, jajko i bułka, wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć po 2-3 min.

Podawać z sałatą-:)
Można tez, bo próbowałam, zanurzać w cieście ptysiowym, wychodzą moim zdaniem nawet lepsze-:)