justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Czachobili czyli zupa gruzińska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyśmienita, korzenna potrawka pochodząca z Gruzji. Może być przyrządzana z dowolnego mięsa. Pyszny pomysł na obiad.

Czachobili czyli zupa gruzińska

Składniki:

Czachobili czyli zupa gruzińska

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • pomidory w puszce 1 puszka
  • 1/2 litra bulionu
  • Po 1/2 łyżeczki: kminku, bazylii, szafranu
  • garść natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Czachobili czyli zupa gruzińska
Cebulę i filet z kurczaka pokroić w kostkę. Papryki pokroić w paski. Czosnek i natkę pietruszki posiekać. Rozgrzać oliwę i zeszklić lekko cebulę, dodać mięso, doprawić solą i papryką ostrą.

Smażyć parę minut. Dodać obydwie papryki i pomidory w puszce. Zalać bulionem. Doprawić ziołami i czosnkiem.

Gotować do miękkości warzyw. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.