WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Chińska zupka po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosół w nieco innym wydaniu. Na swojskim kurczaku z warzywami i makaronem ryżowym, ale o chińskim smaku.

Chińska zupka po polsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chińska zupka po polsku

 

  • 1/2 kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 główki selera
  • kawałek pora
  • makaron ryżowy
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • imbir
  • cynamon
  • ciemny sos sojowy
  • 2 fixy do potraw chińskich

Sposób przygotowania:

Chińska zupka po polsku
Kurczaka i warzywa zalewamy w garnku wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumy i gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z rosołu razem z warzywami. Do rosołu dodajemy przyprawę do potraw chińskich i dalej gotujemy. Warzywa i mięso z kurczaka oddzielone od kości kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru. Doprawiamy sosem sojowym, łyżeczką ostrej papryki oraz szczyptą imbiru i cynamonu. Paczkę makaronu ryżowego zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Gdy będzie miękki, podajemy razem z chińskim rosołkiem.
Chińska zupka po polsku
Warzywa i mięso z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy.
Chińska zupka po polsku
Gdy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmujemy je z wywaru i studzimy.
Chińska zupka po polsku
Mięso oraz pietruszkę, marchew i selera drobno kroimy i dodajemy do rosołu.
Chińska zupka po polsku
Część makaronu ryżowego można zastąpić drobnymi nitkami .