Milenka_olsztyn

Milenka_olsztyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Chińska zupka z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupka chińska z kukurydzą i kurczakiem

Chińska zupka z kukurydzą

Składniki:

Chińska zupka z kukurydzą

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 1.5l wody
  • mrożona słodka kukurydza bądź kukurydza w puszce
  • ząbek czosnku
  • 2 kostki rosołowe (warzywna i drobiowa)
  • mąka kukurydziana
  • 2 jajka
  • koperek
  • sos sojowy ciemny

Sposób przygotowania:

Chińska zupka z kukurydzą
Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem czosnku i kostek rosołowych. Gdy pierś będzie miękka dodajemy kukurydzę. Pierś z kurczaka wyjmujemy i rozdrabniamy na takie ala wiórki. Do oddzielnej szklanki wlewamy trochę wody i dodajemy ok. 2 łyżki mąki kukurydzianej (jeśli chcemy żeby zupa była gęstsza dodajemy więcej). Tak przygotowana mąke wlewamy do naszej zupy, dokładnie mieszamy i dodajemy kurczaka. Do wszystkiego wlewamy rozmącone jajka. Chwilę gotujemy. Podajemy z kilkoma kroplami sosu sojowego i z koperkiem:)