iwona3004

iwona3004

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Chińszczyzna 5 smaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jak to PIES gotował dla MAŁPY a KOGUT przeszkadzał :-)))

Chińszczyzna 5 smaków

Składniki:

Chińszczyzna 5 smaków

 

  • 1 podwójny filet z piersi z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 duży por
  • 30 dkg pieczarek
  • 3 papryki( czerwona,żółta i zielona)

 

  • 1 słoik pędów bambusa
  • ok.1 garści kiełków fasoli mun
  • paczka makaronu nitki ryżowego lub sojowego Tao-Tao
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól,
  • pieprz mielony,
  • chilli w proszku,
  • przyprawa do potraw chińskich"5 smaków",
  • ciemny sos sojowy Tao-Tao...wszystko do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:

Chińszczyzna 5 smaków
Filet z kurczaka umyć,osuszyć i pokroić w paski,podsmażyć na patelni bez dodatku tluszczu skropiony sosem sojowym.Oczyścić pieczarki,pokroić w plastry.Por umyć i pokroić w talarki,marchewkę pokroić w słupki,paprykę pokroić w paski.Do garnka wrzucamy pieczarki i zalewamy jedną szklanką wody,gotujemy ok.5 do 7 min.,dodajemy marchewkę i gotujemy następne 10 min.,dodajemy odsączone pędy bambusa na następne 5 min.i przesmażone mięso,na koniec por,papryka i kiełki.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli i przyprawą do chińszczyzny oraz przecierem pomidorowym.Jeżeli jest za mało sosu można dolać gorącej wody.Danie podajemy z makaronem ryżowym,sojowym lub smażonym ryżem.Smacznego!!!