Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Chipsy jarmużowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zdrowa i lekka jak powietrze przekąska.

Chipsy jarmużowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chipsy jarmużowe

 

Sposób przygotowania:

Chipsy jarmużowe
Liście jarmużu odciąć lub oderwać od łodyg, po opłukaniu osuszyć i porwać na mniejsze kawałki i nie tyle obtoczyć je w oliwie ale raczej wetrzeć w nie oliwę palcami, jeśli jarmuż wygląda suchy to należy użyć troszkę więcej oliwy. Rozłożyć naoliwione kawałki na dwóch blachach do pieczenia, posypać lekko solą i kawałki w jednej formie pieprzem cayenne a w drugiej czosnkiem. Piekarnik nagrzać do 175 C, włożyć obie formy i piec 10 do 15 minut uważając aby się nie przypiekły za bardzo, przemieszczając je połowie pieczenia.
Chipsy jarmużowe
Jarmuż po opłukaniu osuszyć np. w wirówce do sałat.
Chipsy jarmużowe
Po nasmarowaniu oliwą wyłożyć na dwie blachy do pieczenia, przyprawić solą i czosnkiem oraz cayenne.