Sposób przygotowania:
Jesienna inspiracja
- 4 duże buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki obieraczką do warzyw. Następnie suszymy je w piekarniku ok godziny w temperaturze 120 stopni. Dalej rozdrabniamy buraki w blenderze i ewentualnie w moździerzu tak aby zrobił się z nich proszek.
- 5 dużych ziemniaków obieramy, gotujemy, a następnie przeciskamy przez praskę. Czekamy aż wystygną.
- rozbite kotlety schabowe (10 sztuk) przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i chilli. Następnie układamy na nich suszone śliwki i zwijamy w roladkę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek i na niej układamy wcześniej zwinięte mięso.
- marchewkę (5 sztuk) kroimy obieraczką do warzyw w podłużne paski i układamy na blasze. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni i suszymy je ok 0,5 h co chwilę mieszając, aż zrobią się z plastrów chrupiące chipsy
- do ziemniaczanej masy dodajemy 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry. Następnie formujemy kulki, które obtaczamy we wcześniej przygotowanych burakach, tak aby zrobiła się z nich panierka. Smażymy je ok 5 min w głębokim oleju (ja robiłam to we frytkownicy)
- piekarnik podkręcamy do temperatury 150 stopni i pieczemy roladki przez 0,5 h
- na talerz wykładamy chipsy, kulki ziemniaczane i roladkę Smacznego!
- 5 dużych ziemniaków obieramy, gotujemy, a następnie przeciskamy przez praskę. Czekamy aż wystygną.
- rozbite kotlety schabowe (10 sztuk) przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i chilli. Następnie układamy na nich suszone śliwki i zwijamy w roladkę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek i na niej układamy wcześniej zwinięte mięso.
- marchewkę (5 sztuk) kroimy obieraczką do warzyw w podłużne paski i układamy na blasze. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni i suszymy je ok 0,5 h co chwilę mieszając, aż zrobią się z plastrów chrupiące chipsy
- do ziemniaczanej masy dodajemy 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry. Następnie formujemy kulki, które obtaczamy we wcześniej przygotowanych burakach, tak aby zrobiła się z nich panierka. Smażymy je ok 5 min w głębokim oleju (ja robiłam to we frytkownicy)
- piekarnik podkręcamy do temperatury 150 stopni i pieczemy roladki przez 0,5 h
- na talerz wykładamy chipsy, kulki ziemniaczane i roladkę Smacznego!