Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Burgery buraczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Buraki w nowej postaci czyli jako burgery. Łatwe i stosunkowo szybkie do przygotowania jeśli odliczymy ich czas gotowania. Jest to jedno z tych dań, potraw i przekąsek, które zawsze znikają ze stołu pierwsze.

Burgery buraczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Burgery buraczane

 

  • 3 średnie buraki
  • 1 łyżka soli
  • 1 mała suszona papryka ancho chili
  • 1 liść laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki nasion kopru
  • ½ łyżeczki nasion kminku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kawalek cebuli
  • 2 łyżki sosu Yoshida Gourmet lub np. maggi
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

 

  • Dip awokadowy:
  • 4 awokado
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 3/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
  • ½ szklanki drobno posiekanej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

 

  • Do podania:
  • mini bułeczki, sałata, czerwona cebula
  • chipsy naan, dip avocadowy

 

Sposób przygotowania:

Burgery buraczane
Buraki umyć, włożyć do małego garnka, zalać wodą (ok. 1 litr powinien wystarczyć), dodać pokrojone grubo seler naciowy i cebulę, łyżkę soli oraz dowolne przyprawy zapachowe, np. liść laurowy, ziele angielskie, nasiona kopru i kminku, suszoną paprykę ancho chili oraz 2 łyżki sosu - u mnie Yoshida Gourmet ale maggi też się świetnie nadaje. Gotować na wolnym ogniu 1 godzinę. Po ugotowaniu buraki wyjąć, pozwolić aby trochę przestygły i obrać. Wywar po odcedzeniu doskonale nadaje się do zrobienia lekkostrawnej zupki warzywnej. Dip: w misce rozgnieść awokado, dodać posiekane szczypiorek i kolendrę, sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać.Obrane buraki pokroić na grube plastry (mniej więcej 3/4 cm grubości) i podsmażyć na oliwie po ok. 3 minuty z każdej strony posypując lekko solą i pieprzem. Podanie: małe bułeczki (u nas pod nazwą sliders) przekroić, opcjonalnie można je też podsmażyć, nałożyć mały kawałek sałaty, plaster buraka i plaster cienko pokrojonej czerwonej cebuli, górną połówkę posmarować dipem awokadowym. Pozostały dip podać do burgerów buraczanych np. z chipsami naan.
Burgery buraczane
Buraki ugotować do miękkości w aromatycznym wywarze
Burgery buraczane
Awokado rozgnieść dodać pozostałe składniki i wymieszać
Burgery buraczane
Po ugotowaniu pozwolić aby buraki trochę przestygły i obrać
Burgery buraczane
Przed podaniem buraki pokroić w grube plastry posypać solą i pieprzem i podsmażyć