Sposób przygotowania:
Burgery buraczane
Buraki umyć, włożyć do małego garnka, zalać wodą (ok. 1 litr powinien wystarczyć), dodać pokrojone grubo seler naciowy i cebulę, łyżkę soli oraz dowolne przyprawy zapachowe, np. liść laurowy, ziele angielskie, nasiona kopru i kminku, suszoną paprykę ancho chili oraz 2 łyżki sosu - u mnie Yoshida Gourmet ale maggi też się świetnie nadaje. Gotować na wolnym ogniu 1 godzinę. Po ugotowaniu buraki wyjąć, pozwolić aby trochę przestygły i obrać. Wywar po odcedzeniu doskonale nadaje się do zrobienia lekkostrawnej zupki warzywnej. Dip: w misce rozgnieść awokado, dodać posiekane szczypiorek i kolendrę, sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać.Obrane buraki pokroić na grube plastry (mniej więcej 3/4 cm grubości) i podsmażyć na oliwie po ok. 3 minuty z każdej strony posypując lekko solą i pieprzem. Podanie: małe bułeczki (u nas pod nazwą sliders) przekroić, opcjonalnie można je też podsmażyć, nałożyć mały kawałek sałaty, plaster buraka i plaster cienko pokrojonej czerwonej cebuli, górną połówkę posmarować dipem awokadowym. Pozostały dip podać do burgerów buraczanych np. z chipsami naan.
anemon