frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Chipsy z jarmużu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonała przekąska z jarmużu to chipsy pieczone w piekarniku. Posolone i przyprawione pieprzem lub innymi przyprawami ulubionymi, wychodzą rewelacyjne,kruche i bardzo zdrowe.

Chipsy z jarmużu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chipsy z jarmużu

 

 

  • cynamon do smaku
  • imbir mielony do smaku
  • oliwa dowolna do skropienia 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Chipsy z jarmużu
Jarmuż opłukać i osuszyć w wirówce do sałaty lub na ręczniku papierowym.

Poobrywać zdrewniałe grubsze łodygi. Podzielić na małe kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Skropić oliwą z oliwek lub olejem dowolnym, posypać pieprzem, cynamonem, solą, imbirem.

Wstawić do piekarnika na termoobieg i piec w 190 stopniach 2 -3 minuty, pilnując aby się nie zwęgliło bo będą chipsy gorzkie. Smacznego :)
Chipsy z jarmużu
Jarmuż najlepiej po pierwszych przymrozkach zerwać i opłukać
Chipsy z jarmużu
osuszony porwać lub pokroić na małe kawałki i polać oliwą lub olejem
Chipsy z jarmużu
wstawić do piekarnika na termoobieg na 2-3 minuty
Chipsy z jarmużu
Piec w 190 stopniach i pilnować aby się nie zwęgliło