slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Wegetariański bigos

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na smaczny wegetariański bigos z kiszonej kapusty. Bigos to pyszne, rozgrzewające i syte danie. Mój bigos jest wegetariański z dodatkiem suszonych owoców. Polecam.

Wegetariański bigos

Składniki:

Wegetariański bigos

 

  • słoik 0,9 l swojskiej kiszonej kapusty
  • 3 szkl wody do gotowania kapusty
  • garść suszonych borowików
  • 1 mała marchewka
  • spora garść suszonych owoców (ja miałam z mieszanki kompotowej)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki papryki chili
  • przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

Wegetariański bigos
Grzyby zalewamy pół szklanki gorącej wody i odstawiamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy przyprawy i wstawiamy na mały gaz.

Po ok. 20 minutach dodajemy startą na tarce marchewkę, dolewamy grzyby z wodą w której się moczyły. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Po około 1 godzinie dodajemy pokrojone suszone owoce oraz obie papryki.

Gotujemy minimum 1 godzinę często mieszając aby bigos się nie przypalił.

Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. (bigos można przegotować wiele razy-im więcej razy gotowany tym lepszy).