Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Chleb

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyśmienity chleb domowy

Chleb

Składniki:

Chleb

 

  • Rozczyn:
  • 1 l ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 kg mąki
  • ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 100g oleju
  • Ponadto:
  • mak

Sposób przygotowania:

Chleb
Przygotowac rozczyn ze wszystkich skladnikow i odstawić na noc. Po tym czasie do rozczynu dodać mąkę i olej, wymieszać, nakryc sciereczka i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stół i uformować dwa bochenki. Włożyć do blaszek, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, przed pieczeniem posypać makiem. Piekarnik nagrzać do 250 stopni, wstawić blaszki z chlebem na 10 min., po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni.

Tagi:

ciasto mak