Sposób przygotowania:
Chleb babci Stasi
Na początku w misce umieścić mąkę pszenną,żytnią i sól.Wymieszać. Następnie w innej misce pokruszyć i wsypać drożdże, cukier i dodać trochę ciepłej wody wymieszanej.Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte stopniowo dodawać do mąki na przemian z ciepłą wodą i wyrabiać ciasto. Następnie wlać olej i dalej wyrabiać. Dokładnie wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośniecia. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy i znowu odstawić do wyrośnięcia na jakąś godzinkę. Wyrośnięte ciasto posypać delikatnie po wierzchu mąką.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec chlebek 70-75 minut. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia.Smacznego.