SUPERPRZEPIS

Chleb baltonowski z ziarnami

  • 4
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Chleb baltonowski z ziarnami Więcej zdjęć (5)

Kupiłam na próbę gotową mieszankę do wypieku chleba baltonowskiego. Dodałam to i owo od siebie i chleb wyszedł mięciutki w środku z chrupiąca skórką i pyszny.

Składniki:

Chleb baltonowski z ziarnami

 

  • 1 kg mąki ( mieszanka na chleb baltonowski )
  • 600 ml letniej wody
  • 1/4 szk oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka orzeszków piniowych

 

Sposób przygotowania:

Chleb baltonowski z ziarnami
Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier i mieszać aż się drożdże rozpuszczą. Następnie dodać sól i mieszankę na chleb a potem wszystkie ziarna i olej i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i przykryć ( ja użyłam miski z pokrywką, więc przykryłam ja pokrywką aby ciasto nie wyschło ). Gdy podwoi swoją objętość ciasto ponownie wyrobić, potem dodatkowo posmarować dłonie olejem i ciasto podzielić na dwie części, uformować bochenki i włożyć je do dwóch standardowych keksówek. Ciasto naciąć na krzyż ( ja użyłam plastikowej łopatki ), i posmarować za pomocą pędzelka wodą. Foremki z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 200 stopni a na dno wstawić miseczkę z wodą. Foremki z wyrośniętym ciastem wstawić na kratkę umieszczoną w piekarniku i piec chleby 45 minut. Upieczone wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Chleb baltonowski z ziarnami
Etap 1 Przygotwać składniki do wyrobienia ciasta
Chleb baltonowski z ziarnami
Etap 2 Ciasto umieścić w foremkach i ponacinać
Chleb baltonowski z ziarnami
Etap 3 Poczekać aż ciasto podrośnie i upiec
Chleb baltonowski z ziarnami
Etap 4 Upieczone chleby wystudzić na kratce

Tagi:

dynia chleb