Sposób przygotowania:
Chleb baltonowski z ziarnami
Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier i mieszać aż się drożdże rozpuszczą. Następnie dodać sól i mieszankę na chleb a potem wszystkie ziarna i olej i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i przykryć ( ja użyłam miski z pokrywką, więc przykryłam ja pokrywką aby ciasto nie wyschło ). Gdy podwoi swoją objętość ciasto ponownie wyrobić, potem dodatkowo posmarować dłonie olejem i ciasto podzielić na dwie części, uformować bochenki i włożyć je do dwóch standardowych keksówek. Ciasto naciąć na krzyż ( ja użyłam plastikowej łopatki ), i posmarować za pomocą pędzelka wodą. Foremki z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 200 stopni a na dno wstawić miseczkę z wodą. Foremki z wyrośniętym ciastem wstawić na kratkę umieszczoną w piekarniku i piec chleby 45 minut. Upieczone wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
monikaT83
kołczu
zewa
Jasne, częstuj się :)
zewa
Tak domowy najlepszy :)