Sposób przygotowania:
Chleb baltonowskiETAP 1:
W jednej misce wymieszać składniki zaczynu drożdżowego, w drugiej wymieszać składniki zaczynu drożdżowego. Przykryć ściereczką i odstawić na 3,5 godziny.
ETAP 2:
Do misy robota wsypać obie mąki. Wodę i oba zaczyny wymieszać razem bardzo dokładnie. Wsypać do misy. Wyrabiać kilka minut, posypać solą i znów wyrabiać kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
ETAP 3:
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, wyrobić krótko, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Gdy wyrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 30 minut. Wystudzić na kratce.