Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb baltonowski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pamiętacie dawny chleb baltonowski? Bez polepszaczy i innych zbędnych dodatków? Ten właśnie tak smakuje. Tak dobry, że zajadaliśmy na ciepło z samym masłem!

Chleb baltonowski

Składniki:

Chleb baltonowski

Zaczyn drożdżowy:

Zaczyn zakwasowy:

Ciasto właściwe:

 

Sposób przygotowania:

Chleb baltonowski

ETAP 1:

Chleb baltonowski
W jednej misce wymieszać składniki zaczynu drożdżowego, w drugiej wymieszać składniki zaczynu drożdżowego. Przykryć ściereczką i odstawić na 3,5 godziny.

W jednej misce wymieszać składniki zaczynu drożdżowego, w drugiej wymieszać składniki zaczynu drożdżowego. Przykryć ściereczką i odstawić na 3,5 godziny.

ETAP 2:

Chleb baltonowski
Do misy robota wsypać obie mąki. Wodę i oba zaczyny wymieszać razem bardzo dokładnie. Wsypać do misy. Wyrabiać kilka minut, posypać solą i znów wyrabiać kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Do misy robota wsypać obie mąki. Wodę i oba zaczyny wymieszać razem bardzo dokładnie. Wsypać do misy. Wyrabiać kilka minut, posypać solą i znów wyrabiać kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

ETAP 3:

Chleb baltonowski
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, wyrobić krótko, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia.

Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, wyrobić krótko, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Chleb baltonowski
Gdy wyrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 30 minut.

Gdy wyrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 30 minut. Wystudzić na kratce.


Tagi:

chleb