Sposób przygotowania:
Chleb z ziarnami na zakwasie pszennym
Wieczorem wymieszać w miseczce płatki, siemię, słonecznik i sól. Zalać wrzątkiem, wymieszać i przykryć szczelnie. Odstawić w temperaturze pokojowej. Zakwas pszenny wyjąć z lodówki i dokarmić. Zostawić również w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień rano do miski robota (lub maszyny do chleba) wsypać obie mąki i sól, wlać wodę, dodać zakwas i namoczone wcześniej płatki i ziarna.Wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-2,5godziny do wyrośnięcia. Wierzch zwilżyć wodą i posypać sezamem (lub innymi ziarnami). Następnie wstawić formę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 45 minut