Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z ziarnami na zakwasie pszennym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chleb pszenny z ziarnami i płatkami na zakwasie pszennym

Chleb z ziarnami na zakwasie pszennym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z ziarnami na zakwasie pszennym

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z ziarnami na zakwasie pszennym
Wieczorem wymieszać w miseczce płatki, siemię, słonecznik i sól. Zalać wrzątkiem, wymieszać i przykryć szczelnie. Odstawić w temperaturze pokojowej. Zakwas pszenny wyjąć z lodówki i dokarmić. Zostawić również w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień rano do miski robota (lub maszyny do chleba) wsypać obie mąki i sól, wlać wodę, dodać zakwas i namoczone wcześniej płatki i ziarna.Wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-2,5godziny do wyrośnięcia. Wierzch zwilżyć wodą i posypać sezamem (lub innymi ziarnami). Następnie wstawić formę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 45 minut
Chleb z ziarnami na zakwasie pszennym
Wieczorem wymieszać w miseczce płatki siemię słonecznik i sól Zalać wrzątkiem wymieszać i przykryć szczelnie odstawić w temperaturze pokojowej Zakwas pszenny wyjąć z lodówki i dokarmić Zostawić również w temperaturze pokojowej
Chleb z ziarnami na zakwasie pszennym
Na drugi dzień rano do miski robota wsypać obie mąki i sól wlać wodę dodać zakwas i namoczone wcześniej płatki i ziarna
Chleb z ziarnami na zakwasie pszennym
Wyrobić jednolite ciasto Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
Chleb z ziarnami na zakwasie pszennym
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść uformować bochenek i przełożyć do formy Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia Wierzch zwilżyć wodą i posypać sezamem