SUPERPRZEPIS

Chleb: bukiet warzyw

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Chleb: bukiet warzyw Więcej zdjęć (5)

Chlebek nie dość,ze ma piękny kolor to jeszcze wybornie smakuje, jest lekko wilgotny, serdecznie polecam:))

Składniki:

Chleb: bukiet warzyw

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb: bukiet warzyw
Wszystkie warzywa umyć i dobrze osuszyć. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować na drobno. Odłożyć na bok. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, pieprz. Wymieszać suche składniki. Dodać olej i oliwę oraz cukier. Wrzucić rozdrobnione warzywa i wymieszać. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Uformować ciasto w kulę. Dno miski wysypać bułką, położyć ciasto, posypać go lekko mąka z wierzchu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5-2 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st. Ciasto wyjąć z miski, uderzyć nim mocno o blat i krótko wyrobić. Przełożyć do silikonowej keksówki i zwilżyć wodą ( zwykłą wcześniej przygotować- tzn . wysmarować masłem i wysypać mąką). Wstawić do piekarnika i piec 60 minut ( piekarnik góra-dół). Po około 35-40 minutach nakryć folią aluminiową. Piekarnik wyłączyć i zostawić uchylone drzwiczki. Po około 15 minutach wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce. Smacznego!
Chleb: bukiet warzyw
make przesiać i dodać resztę składników wymieszać
Chleb: bukiet warzyw
dodac rozdrobnione warzywa i ponownie wymieszać
Chleb: bukiet warzyw
wyrobić ciasto i odstawić na około 1,5 godz
Chleb: bukiet warzyw
piec godzinę w 200 st potem studzić na kratce