Chleb czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachecam do spróbowania.....

Chleb czosnkowy

Składniki:

Chleb czosnkowy

 

  • 3 szt jajka,
  • 25 dkg chudy twaróg,
  • 6 łyżek otręby owsiane,
  • 4 łyżki otręby pszenne,
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona,
  • 1 łyżka czosnek suszony w płatkach,
  • 1 szczypta sól morska

Sposób przygotowania:

Chleb czosnkowy
Najpierw białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dokłądnie ucieramy z twarogiem, otrębami i sodą. Białka ubijamy na sztywną pianę, na końcu ubijania dodajemy sól. Do twarogu dodajemy białka i czosnek, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Małą keksówkę (dł. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. Wyjmujemy, zdejmujemy papier, zostawiamy chleb do ostygnięcia.

Tagi:

jajko jajka chleb