Sposób przygotowania:
Chleb domowej roboty
Zakwas ze słoika, 1 szklankę mąki żytniej i 1 szklankę wody rozmieszać ze sobą i pozostawić na 6-8 godzin.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 2 godziny.
Po dwóch godzinach do słoika odłożyć kawałek ciasta wielkości bułeczki (przechowywać w lodówce- na następny chleb).
Resztę ciasta rozłożyć na dwie keksówki, posmarować z wierchu białkiem. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 2 godziny.
Po dwóch godzinach do słoika odłożyć kawałek ciasta wielkości bułeczki (przechowywać w lodówce- na następny chleb).
Resztę ciasta rozłożyć na dwie keksówki, posmarować z wierchu białkiem. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.