primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Chleb domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowe pieczywo, pełnoziarniste, w dodatku bardzo pyszne. Polecam, bo Łatwo je przygotować i nie wymaga wiele wysiłku.

Chleb domowej roboty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb domowej roboty

Składniki, które należy wymieszać i odstawić na 6-8 godzin

ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3/4 szkl. siemienia lnianego
  • 3/4 szkl. otrębów
  • 1/2 szkl słonecznika
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki drożdży
  • 2-3 łyżeczki oliwy

Sposób przygotowania:

Chleb domowej roboty
Zakwas ze słoika, 1 szklankę mąki żytniej i 1 szklankę wody rozmieszać ze sobą i pozostawić na 6-8 godzin.

Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 2 godziny.

Po dwóch godzinach do słoika odłożyć kawałek ciasta wielkości bułeczki (przechowywać w lodówce- na następny chleb).  

Resztę ciasta rozłożyć na dwie keksówki, posmarować z wierchu białkiem. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.
Chleb domowej roboty
Zakwas ze słoika, 1 szklankę mąki żytniej i szklankę wody wymieszać ze sobą i pozostawić do wyrośnięcia.
Chleb domowej roboty
Do ciasta można dodać ziarna sezamu, czarnuszki czy też otręby zbożowe.
Chleb domowej roboty
Wszystkie składniki dodać do wyrośniętego ciasta, dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Chleb domowej roboty
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i dać do keksówek.

Tagi:

chleb