Sposób przygotowania:
Chlebek domowej roboty
W pierwszej kolejności należy przygotować wszystkie niezbędne składniki na chleb, następnie drożdże rozkruszyć i rozpuść w letnim mleku. Następnie do miski przesiać mąkę pszenną, dodać otręby pszenne i wszystkie potrzebne składniki: cukier, sól i całość. W dalszej kolejności wymieszać składniki ze sobą, wlać rozpuszczone w mleku drożdże o letniej temperaturze. Ciasto drożdżowe położyć w ciepłym miejscu i przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia, gdy ciasto podwoi swoją objętość, wówczas należy przełożyć je na stolnicę oprószoną mąką i uformować kulę z ciasta. Ciasto włożyć do natłuszczonej blaszki, należy zrobić delikatne nacięcia na chlebku tępą stroną noża. Włożyć chleb do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni C i piec przez około 50 minut. Wyjąć chleb, ostudzić.
cris