Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Chleb domowy

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Nie zliczę osób, które go piekły...

Chleb domowy

Składniki:

Chleb domowy

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 łyżeczki soli
  • 500 - 700 ml letniej wody
  • 10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 X 1 cm) (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku lub kminku lub oregano lub mieszaniny tych ziół
  • odrobina cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb domowy
Z drożdży przygotować rozczyn dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 20 min. Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, suszone zioło i żółty ser. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość przełożyć do formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 30 min.