Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb drożdżowy na piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Prosty chleb pszenny na drożdżach, niezwykle puszysty dzięki dodatkowi piwa, którego smak jest niewyczuwalny .

Chleb drożdżowy na piwie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb drożdżowy na piwie

 

  • Zaczyn:
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g drożdży
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki
  • Reszta składników:
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 4 łyżki oliwy
  • 720 g mąki pszennej typ 650
  • 12 g soli

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy na piwie
Do pojemnika wsypać mąkę i sól, wlać oliwę i piwo. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dodać 2 łyżki mąki, zamieszać i odstawić na 10 minut. Wlać zaczyn do pojemnika. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1/5 godziny). Następnie wyjąć na stolnicę, uformować bochenek, ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Gdy bochenek wyrośnie, naciąć dowolnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce i pokroić w kromki.
Chleb drożdżowy na piwie
Do pojemnika wsypać mąkę i sól, wlać oliwę i piwo.
Chleb drożdżowy na piwie
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dodać 2 łyżki mąki, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Chleb drożdżowy na piwie
Wlać zaczyn do pojemnika. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny).
Chleb drożdżowy na piwie
Następnie wyjąć na stolnicę, uformować bochenek, ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Gdy bochenek wyrośnie, naciąć dowolnie.