Sposób przygotowania:
Chleb idealny na tosty
Drożdże rozkruszamy do miseczki. Dodajemy do nich 65 ml ciepłego ale nie gorącego mleka, cukier oraz 25 g mąki. Całość dokładnie rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy sól i pozostałą mąkę. Następnie wlewamy do niej ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę układamy w misce, a następnie miskę nakrywamy folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Czas jaki to zajmie zależy od temperatury otoczenia. Im cieplej tym szybciej ciasto wyrośnie.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę i rękami delikatnie je naciskamy, by powstał nam kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Następnie odstawiamy na kilka minut, by ciasto trochę podrosło.
Po około 10 minutach formujemy z ciasta wałek. Jego dwa końce podwijamy pod spód i zdecydowanym ruchem przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem lub margaryną formy, którą szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia chleba.
Gdy chleb wyrośnie jego wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.
Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.
Przepis dostałam od szwagierki. Trochę go zmieniłam, bo było w nim zdecydowanie za dużo drożdży.Chleb wg tego przepisu piekłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni:) Jeśli chodzi o wierzch chleba to można go posypać dowolnym ziarnem np. słonecznikiem. Ja miałam tylko mak pod ręką.
Do dużej miski przesiewamy sól i pozostałą mąkę. Następnie wlewamy do niej ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę układamy w misce, a następnie miskę nakrywamy folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Czas jaki to zajmie zależy od temperatury otoczenia. Im cieplej tym szybciej ciasto wyrośnie.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę i rękami delikatnie je naciskamy, by powstał nam kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Następnie odstawiamy na kilka minut, by ciasto trochę podrosło.
Po około 10 minutach formujemy z ciasta wałek. Jego dwa końce podwijamy pod spód i zdecydowanym ruchem przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem lub margaryną formy, którą szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia chleba.
Gdy chleb wyrośnie jego wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem.
Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.
Przepis dostałam od szwagierki. Trochę go zmieniłam, bo było w nim zdecydowanie za dużo drożdży.Chleb wg tego przepisu piekłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni:) Jeśli chodzi o wierzch chleba to można go posypać dowolnym ziarnem np. słonecznikiem. Ja miałam tylko mak pod ręką.