goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Chleb drożdżowy z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chleb jest smaczny i bardzo sycący, dzięki kminkowi jest także bardzo pachnący. Polecam, długo utrzymuje świeżość.

Chleb drożdżowy z kminkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb drożdżowy z kminkiem

 

 

  • do posmarowania:
  • białko

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy z kminkiem
Przygotowujemy zaczyn: drożdże mieszamy z cukrem, odstawiamy by "ruszyły". Do mąki, wody i reszty składników dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy i przykrywamy lnianą ściereczką na około 25 minut. Chleb smarujemy rozmąconym białkiem, posypujemy kminkiem i solą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy na kracie kuchennej.
Chleb drożdżowy z kminkiem
Ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy i przykrywamy lnianą ściereczką na około 25 minut
Chleb drożdżowy z kminkiem
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Tagi:

ciasto chleb