Sposób przygotowania:
Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek1.
Do przygotowanej miski wsypałam wszystkie rodzaje mąki i wymieszałam.
2.
Teraz wsypałam dynię prażoną oraz słonecznik łuskany, a także otręby owsiane i ponownie wymieszałam.
3.
Kolejnym składnikiem, który dosypałam do miski był cukier brązowy. Po dodaniu każdego składnika mieszałam łyżką drewnianą.
4.
Sól kuchenna to następny składnik, który dodałam do chleba.
5.
Teraz wlałam olej sezamowy, który ma dość intensywny zapach i wymieszałam.
6.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i dodałam do całości.
7.
Na samym końcu maślankę zmieszałam z letnią wodą i wlałam do miski.
8.
Bardzo dokładnie wszystkie składniki wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce na czas 20 minut.
9.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam", przełożyłam do silikonowych foremek i znowu odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut.
10.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki na czas 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 40 minut.
11.
Upieczone i gorące wystudziłam na kratce z piekarnika.
12.
Smacznego !