Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chlebek upieczony na oleju sezamowym oraz na ziarnach z maślanką. W smaku wyszedł bardzo dobry. Wszystkim smakował.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

Składniki:

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

 

  • 60 dag mąki krupczatki
  • 20 dag mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 20 dag mąki orkiszowej typ 2000
  • 2 łyżki dyni prażonej
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka soli
  • 42 g drożdży świeżych
  • 500 ml maślanki
  • 500 ml wody letniej

Sposób przygotowania:

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

1.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek
W misce wsypane wszystkie rodzaje mąki do wypieku chleba

Do przygotowanej miski wsypałam wszystkie rodzaje mąki i wymieszałam.

2.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek
Wsypanie do miski ziaren oraz otrąb owsianych

Teraz wsypałam dynię prażoną oraz słonecznik łuskany, a także otręby owsiane i ponownie wymieszałam.

3.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek
Wsypanie cukru brązowego do miski i wymieszanie z resztą

Kolejnym składnikiem, który dosypałam do miski był cukier brązowy. Po dodaniu każdego składnika mieszałam łyżką drewnianą.

4.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

Sól kuchenna to następny składnik, który dodałam do chleba.

5.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

Teraz wlałam olej sezamowy, który ma dość intensywny zapach i wymieszałam.

6.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

Świeże drożdże poskubałam w palcach i dodałam do całości.

7.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

Na samym końcu maślankę zmieszałam z letnią wodą i wlałam do miski.

8.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

Bardzo dokładnie wszystkie składniki wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce na czas 20 minut.

9.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam", przełożyłam do silikonowych foremek i znowu odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut.

10.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki na czas 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 40 minut.

11.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

Upieczone i gorące wystudziłam na kratce z piekarnika.

12.

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek

Smacznego !


Tagi:

pieczywo chleb