Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To kolejny mój chlebek. Tym razem upieczony ze zdrowym ostropestem mielonym. W smaku bardzo dobry, polecam.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

 

  • 700 g mąki krupczatki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 łyżka ostropestu mielonego
  • 2 łyżki sezamu białego
  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki pestek z dyni mielonej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 42 g drożdży świeżych
  • 1 lir serwatki

Sposób przygotowania:

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

1.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym
Wsypanie dwóch rodzajów mąki do miski i wymieszanie

Do przygotowanej miski wsypałam mąkę krupczatkę oraz mąkę orkiszową. Następnie wymieszałam łyżką drewnianą.

2.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym
Dosypanie ostropestu mielonego do mąki i wymieszanie

Kolejno dosypałam ostropest mielony i znowu wymieszałam.

3.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

Dalej dosypałam mielone pestki z dyni. Za każdym razem mieszałam.

4.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

Biały sezam i słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i ciepłe ziarna dodałam do miski.

5.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

Następnym składnikiem była sól kuchenna.

6.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

Potem dosypałam cukier kryształ.

7.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

Teraz przyszła kolej na dodanie oleju z pestek dyni i dokładne wymieszanie.

8.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski z pozostałymi składnikami.

9.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

Serwatkę, która była w temperaturze pokojowej wlałam na samym końcu.

10.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

Bardzo dokładnie wszystkie składniki wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

11.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do foremek silikonowych. Odstawiłam jeszcze raz w ciepłe miejsce na czas 15 minut.

12.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 20 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 30 minut.

13.

Chleb na serwatce z ostropestem mielonym

Smacznego !


Tagi:

chleb