Sposób przygotowania:
Chleb na serwatce z ostropestem mielonym1.
Do przygotowanej miski wsypałam mąkę krupczatkę oraz mąkę orkiszową. Następnie wymieszałam łyżką drewnianą.
2.
Kolejno dosypałam ostropest mielony i znowu wymieszałam.
3.
Dalej dosypałam mielone pestki z dyni. Za każdym razem mieszałam.
4.
Biały sezam i słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i ciepłe ziarna dodałam do miski.
5.
Następnym składnikiem była sól kuchenna.
6.
Potem dosypałam cukier kryształ.
7.
Teraz przyszła kolej na dodanie oleju z pestek dyni i dokładne wymieszanie.
8.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski z pozostałymi składnikami.
9.
Serwatkę, która była w temperaturze pokojowej wlałam na samym końcu.
10.
Bardzo dokładnie wszystkie składniki wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
11.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do foremek silikonowych. Odstawiłam jeszcze raz w ciepłe miejsce na czas 15 minut.
12.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 20 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 30 minut.
13.
Smacznego !