Sposób przygotowania:
Chleb na serwatce z ostropestem mielonym1.

Do przygotowanej miski wsypałam mąkę krupczatkę oraz mąkę orkiszową. Następnie wymieszałam łyżką drewnianą.
2.

Kolejno dosypałam ostropest mielony i znowu wymieszałam.
3.

Dalej dosypałam mielone pestki z dyni. Za każdym razem mieszałam.
4.

Biały sezam i słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i ciepłe ziarna dodałam do miski.
5.

Następnym składnikiem była sól kuchenna.
6.

Potem dosypałam cukier kryształ.
7.

Teraz przyszła kolej na dodanie oleju z pestek dyni i dokładne wymieszanie.
8.

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski z pozostałymi składnikami.
9.

Serwatkę, która była w temperaturze pokojowej wlałam na samym końcu.
10.

Bardzo dokładnie wszystkie składniki wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
11.

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do foremek silikonowych. Odstawiłam jeszcze raz w ciepłe miejsce na czas 15 minut.
12.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 20 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 30 minut.
13.

Smacznego !