Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb drożdżowy z lecytyną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Niezwykle długo świeży, dzięki dodatkowi lecytyny (do kupienia w aptece) i zaczynu: podmłody. Puszysty i bardzo smaczny. Świetnie nadaje się na tosty.

Chleb drożdżowy z lecytyną

Składniki:

Chleb drożdżowy z lecytyną

Podmłoda:

 

  • Ciasto właściwe:
  • 345 g mąki pszennej typ 650
  • 125 g wody
  • 7 g lecytyny
  • 7 g oleju
  • 7 g cukru
  • 8 g soli

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy z lecytyną

ETAP 1:

Chleb drożdżowy z lecytyną
do miski wrzucić składniki na podmłodę i zamieszać, odstawić na 4h

Podmłoda: Do miski wlać wodę i dodać drożdże, wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Odstawić na około 4 godziny w ciepłe miejsce.

ETAP 2:

Chleb drożdżowy z lecytyną
do robota wsypać pozostałe składniki na ciasto właściwe

Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, dodać cukier i sól.

ETAP 3:

Chleb drożdżowy z lecytyną
podmłodę zmieszać z wodą, lecytyną i olejem

Do zaczynu wlać wodę, dodać lecytynę i olej. Wymieszać. Zaczyn przełożyć do misy robota. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

ETAP 4:

Chleb drożdżowy z lecytyną
wyrośnięte ciasto przełożyć do długiej keksówki

Po tym czasie ciasto zagnieść, uformować 2 bochenki (upiekłam w 1 dużej i 1 małej keksówce), przełożyć do foremek. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, piec z parą 5 minut. Zmniejszyć do 190 i piec jeszcze około 30 minut.
Wystudzić na kratce.


Tagi:

ciasto chleb