Sposób przygotowania:
Chleb drożdżowy z lecytynąETAP 1:
Podmłoda: Do miski wlać wodę i dodać drożdże, wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Odstawić na około 4 godziny w ciepłe miejsce.
ETAP 2:
Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, dodać cukier i sól.
ETAP 3:
Do zaczynu wlać wodę, dodać lecytynę i olej. Wymieszać. Zaczyn przełożyć do misy robota. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
ETAP 4:
Po tym czasie ciasto zagnieść, uformować 2 bochenki (upiekłam w 1 dużej i 1 małej keksówce), przełożyć do foremek. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, piec z parą 5 minut. Zmniejszyć do 190 i piec jeszcze około 30 minut.
Wystudzić na kratce.