MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Chleb żytni razowy na zakwasie z mł.jęczmieniem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Mój pierwszy chleb na zakwasie. Aczkolwiek dodałam trochę drożdży, by przyspieszyć wyrastanie i cieszyć się nim szybciej. Dodałam też troszkę młodego jęczmienia - nie czuć go w wypieku, a ma wiele walorów zdrowotnych.

Chleb żytni razowy na zakwasie z mł.jęczmieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytni razowy na zakwasie z mł.jęczmieniem

 

  • 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 szkl. mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 szkl. letniej wody + 2 łyżki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego (+ do posypania)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika (+ do posypania)
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia

Sposób przygotowania:

Chleb żytni razowy na zakwasie z mł.jęczmieniem
Do małej miseczki wkruszamy drożdże (w temp. pokojowej), dodajemy cukier i łyżkę letniej wody, rozcieramy i odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna, młody jęczmień i przekładamy zakwas.

Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę.

Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez około 5-6 minut rękoma. Ciasto powinno być klejące, ale odchodzić od rąk (na zdjęciu starałam się pokazać jego konsystencję).

Wyrobioną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wierzch posypujemy ziarnami i wgniatamy je lekko łyżką w ciasto.

Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (gruba ścierka lub folia) na około 2 godziny w ciepłe miejsce (ja postawiłam na grzejniku).

Wyrośnięty bochenek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy 40 minut.

Po tym czasie wyjmujemy chleb z blaszki, zdejmujemy papier i ponownie wstawiamy do piekarnika na jeszcze 15 minut, aby go dopiec.

Po upieczeniu postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. 
Chleb żytni razowy na zakwasie z mł.jęczmieniem
Wszystkie składniki przekładamy do miski
Chleb żytni razowy na zakwasie z mł.jęczmieniem
Wyrabiamy klejące ciasto, które łatwo odchodzi od rąk
Chleb żytni razowy na zakwasie z mł.jęczmieniem
Masę przekładamy do keksówki i odstawiamy
Chleb żytni razowy na zakwasie z mł.jęczmieniem
Wyrośnięty bochenek wstawiamy do piekarnika