Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb drożdżowy z manną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Fantastyczny! Z bardzo chrupiącą skórką, bielutkim wnętrzem, puszysty, mięciutki. W smaku jak najlepsza kajzerka. Polecam gorąco!

Chleb drożdżowy z manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb drożdżowy z manną

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy z manną
Do misy robota wsypać mąkę, kaszę (najlepsza będzie błyskawiczna, bardzo drobna) oraz sól. Wymieszać. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, wlać do misy, dodać olej i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i ułożyć na blasze (użyłam formy o średnicy 21cm ale i bez niej chleb się nie ‘rozleje’). Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce.
Chleb drożdżowy z manną
Do misy robota wsypać mąkę, kaszę (najlepsza będzie błyskawiczna, bardzo drobna) oraz sól. Wymieszać.
Chleb drożdżowy z manną
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, wlać do misy, dodać olej i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Chleb drożdżowy z manną
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i ułożyć na blasze (użyłam formy o średnicy 21cm ale i bez niej chleb się nie ‘rozleje’).
Chleb drożdżowy z manną
Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.