Sposób przygotowania:
Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiemWykonanie:
Mąkę przesiewamy aby była spulchniona i wsypujemy do maszyny. Wsypujemy drożdże, sól,cukier, otręby i słonecznik. Zalewamy ciepłą wodą i włączamy wyrabianie ciasta 5 minut.
Powtórzyłam czynność jeszcze raz. Wyjmujemy ciasto chlebowe i wkładamy je na deseczkę, przykrywamy szklanym kloszem i zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę jeśli chłodno to na dwie.
Blaszkę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wyrośnięte wyrabiamy rękoma i robimy wałek, wkładamy do formy i nacinamy na skos.
Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Patrzymy jak wyrasta, jeśli przerośnie formę znaczy że już możemy piec.
Pieczemy w 220 stopniach 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jakieś 40 minut.
Piekłam w piecu parowym, jeśli nie macie to wkładacie naczynie z wodą na dół piekarnika.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Justi2401
lalunia
Piekę następny tym razem z pestkami dyni i otrębami :)