lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś chcę wam pokazać chlebuś z otrębami i słonecznikiem. Upieczony w piecu parowym. Polecam wstawić do pieca pojemnik z wodą podczas pieczenia, skórka będzie chrupiąca.

Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem

Składniki:

  • mąka pszenna typ 500 -500 g
  • drożdże suche 16 g
  • woda ciepła 350 ml
  • otręby pszenne 4 łyżki
  • słonecznik łuskany 4 łyżki
  • sól pół łyżki
  • cukier pół łyżki

Sposób przygotowania:

Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy aby była spulchniona i wsypujemy do maszyny. Wsypujemy drożdże, sól,cukier, otręby i słonecznik. Zalewamy ciepłą wodą i włączamy wyrabianie ciasta 5 minut.

Powtórzyłam czynność jeszcze raz. Wyjmujemy ciasto chlebowe i wkładamy je na deseczkę, przykrywamy szklanym kloszem i zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę jeśli chłodno to na dwie.

Blaszkę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wyrośnięte wyrabiamy rękoma i robimy wałek, wkładamy do formy i nacinamy na skos.

Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Patrzymy jak wyrasta, jeśli przerośnie formę znaczy że już możemy piec.

Pieczemy w 220 stopniach 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jakieś 40 minut.

Piekłam w piecu parowym, jeśli nie macie to wkładacie naczynie z wodą na dół piekarnika.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem
Mąkę przesiewamy aby była spulchniona , dodajemy drożdże sypkie.
Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem
Odmierzamy otręby żytnie i wsypujemy do składników,
Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem
Odmierzamy słonecznik i wsypujemy do składników, wlewamy wodę, dodajemy sól i cukier.
Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem
Ciasto wyrośnięte wyrabiamy rękoma i robimy wałek, wkładamy do formy i nacinamy na skos.
Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem
Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Tagi:

chleb pieczywo