Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1120]

Prosty chleb pszenny na drożdżach (długo świeży)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chlebek jest prosty w przygotowaniu i pozostaje długo świeży. Posiada mięciutki środek i chrupiącą skórkę.

Prosty chleb pszenny na drożdżach (długo świeży)

Składniki:

Prosty chleb pszenny na drożdżach (długo świeży)

1 duży lub 2 małe bochenki:

Wierzch:

  • 1 łyżka wody + 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Prosty chleb pszenny na drożdżach (długo świeży)
Używając drożdży suchych:

Mąkę wymieszać z drożdżami, a następnie dodać sól, cukier i letnie mleko z wodą. Wszystko razem dokładnie wyrobić, na końcu dodając rozpuszczone masło - do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta.)

Używając drożdży świeżych:

Przygotować rozczyn. Pokruszone w miseczce drożdże należy wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego, bo drożdże nie będą pracować), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić mniej więcej na 10-20 minut. Dalej postępować jak wyżej.

Z wyrobionego ciasta uformować kulę, którą należy przełożyć do miski oprószonej mąką. Kulę przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce - aż podwoi swoją objętość (potrwa to około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, znowu lekko wyrobić i uformować z owalny bochenek (lub dwa mniejsze).

Chleb/ki umieścić na blasze posypanej mąką, ponownie przykryć i pozostawić na 1/2 h (albo dłużej) w ciepłym miejscu - do podwojenia objętości.

Po tym czasie wierzch chlebka posmarować woda wymieszaną z oliwą, delikatnie ponacinać za pomocą ostrego noża i oprószyć mąką.

Pieczywo piec (bez rozgrzewania piekarnika) 35-45 minut w temperaturze 180 stopni (u mnie piekarnik gazowy).

Gotowy chleb powinien być zarumieniony, wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Ostudzić na kratce.