Sposób przygotowania:
Prosty chleb pszenny na drożdżach (długo świeży)
Używając drożdży suchych:
Mąkę wymieszać z drożdżami, a następnie dodać sól, cukier i letnie mleko z wodą. Wszystko razem dokładnie wyrobić, na końcu dodając rozpuszczone masło - do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta.)
Używając drożdży świeżych:
Przygotować rozczyn. Pokruszone w miseczce drożdże należy wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego, bo drożdże nie będą pracować), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić mniej więcej na 10-20 minut. Dalej postępować jak wyżej.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, którą należy przełożyć do miski oprószonej mąką. Kulę przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce - aż podwoi swoją objętość (potrwa to około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, znowu lekko wyrobić i uformować z owalny bochenek (lub dwa mniejsze).
Chleb/ki umieścić na blasze posypanej mąką, ponownie przykryć i pozostawić na 1/2 h (albo dłużej) w ciepłym miejscu - do podwojenia objętości.
Po tym czasie wierzch chlebka posmarować woda wymieszaną z oliwą, delikatnie ponacinać za pomocą ostrego noża i oprószyć mąką.
Pieczywo piec (bez rozgrzewania piekarnika) 35-45 minut w temperaturze 180 stopni (u mnie piekarnik gazowy).
Gotowy chleb powinien być zarumieniony, wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Ostudzić na kratce.
Mąkę wymieszać z drożdżami, a następnie dodać sól, cukier i letnie mleko z wodą. Wszystko razem dokładnie wyrobić, na końcu dodając rozpuszczone masło - do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta.)
Używając drożdży świeżych:
Przygotować rozczyn. Pokruszone w miseczce drożdże należy wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego, bo drożdże nie będą pracować), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić mniej więcej na 10-20 minut. Dalej postępować jak wyżej.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, którą należy przełożyć do miski oprószonej mąką. Kulę przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce - aż podwoi swoją objętość (potrwa to około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, znowu lekko wyrobić i uformować z owalny bochenek (lub dwa mniejsze).
Chleb/ki umieścić na blasze posypanej mąką, ponownie przykryć i pozostawić na 1/2 h (albo dłużej) w ciepłym miejscu - do podwojenia objętości.
Po tym czasie wierzch chlebka posmarować woda wymieszaną z oliwą, delikatnie ponacinać za pomocą ostrego noża i oprószyć mąką.
Pieczywo piec (bez rozgrzewania piekarnika) 35-45 minut w temperaturze 180 stopni (u mnie piekarnik gazowy).
Gotowy chleb powinien być zarumieniony, wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Ostudzić na kratce.
gusia1000