slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 650]

Chleb graham

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny, domowy chleb z mąki pszennej graham. Chleb jest prosty w przygotowaniu, a jak smakuje. Polecam.

Chleb graham

Składniki:

Chleb graham

 

  • 3 szkl mleka zsiadłego
  • 5,5 szkl mąki pszennej graham
  • 14 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki słonecznika+ do posypania
  • 3 łyżki siemienia lnianego+do posypania
  • oraz:
  • 2 keksówki 12x28 cm

Sposób przygotowania:

Chleb graham
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, słonecznik i siemię. Dolewamy zsiadłe mleko i rękoma wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto chlebowe do keksówek, posypujemy ziarnami, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w 180 stopniach.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Tagi:

pieczywo chleb