SUPERPRZEPIS

Chleb jaglany na zakwasie

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Chleb jaglany na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Przepyszny chleb pszenny na zakwasie żytnim z dodatkiem kaszy jaglanej i mąki jaglanej. Wilgotny, sycący, zdrowy! I długo świeży.

Składniki:

Chleb jaglany na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb jaglany na zakwasie
Do miski wlać zakwas i wodę, dodać oliwę i zamieszać. Wsypać ugotowaną kaszę jaglaną (może być jeszcze ciepła/letnia), dodać mąkę jaglaną. Zamieszać. Następnie wsypać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 4 godziny. Gdy ciasto urośnie, odgazować, przełożyć do formy o wymiarach 10x30cm, posypać wierzch mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto można naciąć, wstawić do naparowanego piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce
Chleb jaglany na zakwasie
Do miski wlać zakwas i wodę, dodać oliwę i zamieszać. Wsypać ugotowaną kaszę jaglaną (może być jeszcze ciepła/letnia), dodać mąkę jaglaną. Zamieszać.
Chleb jaglany na zakwasie
Następnie wsypać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 4 godziny.
Chleb jaglany na zakwasie
Gdy ciasto urośnie, odgazować, przełożyć do formy o wymiarach 10x30cm, posypać wierzch mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Chleb jaglany na zakwasie
Wyrośnięte ciasto można naciąć, wstawić do naparowanego piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce