Sposób przygotowania:
Chleb jaglany na zakwasie
Do miski wlać zakwas i wodę, dodać oliwę i zamieszać. Wsypać ugotowaną kaszę jaglaną (może być jeszcze ciepła/letnia), dodać mąkę jaglaną. Zamieszać. Następnie wsypać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 4 godziny. Gdy ciasto urośnie, odgazować, przełożyć do formy o wymiarach 10x30cm, posypać wierzch mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto można naciąć, wstawić do naparowanego piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce




reanja
Alex_M
dokładnie tak :) i nic więcej do szczęścia nie trzeba ;)
lukrowanepierniczki