Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną
Wieczorem do misy wsypać mąkę żytnią, wlać wodę i dodać zakwas. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Rano wlać 300 g wody i wymieszać. Wsypać mąkę pszenną i jęczmienną (zmieliłam kaszę jęczmienną wiejską), dodać sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do formy o średnicy 21cm, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, spryskać wodą, naciąć i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce