Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ponieważ ciężko jest kupić mąkę jęczmienną czy jaglaną, kupiłam sobie młynek i od dziś mielę różne zboża, kasze czy ziarna na mąkę sama. Ten chlebek jest wilgotny, długo świeży. Polecam!

Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną
Wieczorem do misy wsypać mąkę żytnią, wlać wodę i dodać zakwas. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Rano wlać 300 g wody i wymieszać. Wsypać mąkę pszenną i jęczmienną (zmieliłam kaszę jęczmienną wiejską), dodać sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do formy o średnicy 21cm, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, spryskać wodą, naciąć i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce
Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną
Wieczorem do misy wsypać mąkę żytnią, wlać wodę i dodać zakwas. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Rano wlać 300 g wody i wymieszać.
Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną
Wsypać mąkę pszenną i jęczmienną (zmieliłam kaszę jęczmienną wiejską), dodać sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.
Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną
Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do formy o średnicy 21cm, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną
Gdy ciasto wyrośnie, spryskać wodą, naciąć i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić na kratce