anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chleb kielecki na zakwasie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Chleb z mieszanki jasnej mąki żytniej i pszennej jest neutralny w smaku i pasuje do wszystkiego. Ziemniaki i maślanka powodują, że chleb dłużej zachowuje świeżość.

Chleb kielecki na zakwasie

Składniki:

Chleb kielecki na zakwasie

 

  • ZACZYN:
  • ziemniaki ugotowane – 200 g
  • maślanka – 150 g
  • aktywny zakwas żytni – 6 łyżek

 

  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • cały zaczyn
  • mąka żytnia typ 720 – 200 g
  • mąka tortowa – 300 g
  • sól -1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Chleb kielecki na zakwasie

ETAP 1:

Chleb kielecki na zakwasie
Zaczyn przygotować około 12 godzin wcześniej.

Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki , wymieszać z maślanką w temperaturze pokojowej. Dodać aktywny zakwas żytni, wymieszać, miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.

ETAP 2:

Chleb kielecki na zakwasie
Wcześniej przygotowany zaczyn wymieszać z mąką.

Po tym czasie zaczyn wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami.

ETAP 3:

Chleb kielecki na zakwasie
Ciasto chlebowe dokładnie wyrobić mikserem.

Dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.

ETAP 4:

Chleb kielecki na zakwasie
Ciasto w blaszce odstawić do ponownego wyrastania.

Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej i obsypanej otrębami lub mąką keksówki o wymiarach 30x11 cm. Odstawić do ponownego wyrastania.

Piec w naparowanym i nagrzanym do 250°C piekarnika 15 minut, następnie wypuścić parę z piekarnika, obniżyć temperaturę do 200°C i piec 30 minut.


Tagi:

pieczywo chleb