Sposób przygotowania:
Chleb kielecki na zakwasieETAP 1:
![Chleb kielecki na zakwasie Chleb kielecki na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-kielecki-na-zakwasie-406378.jpg)
Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki , wymieszać z maślanką w temperaturze pokojowej. Dodać aktywny zakwas żytni, wymieszać, miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.
ETAP 2:
![Chleb kielecki na zakwasie Chleb kielecki na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-kielecki-na-zakwasie-406379.jpg)
Po tym czasie zaczyn wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami.
ETAP 3:
![Chleb kielecki na zakwasie Chleb kielecki na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-kielecki-na-zakwasie-406386.jpg)
Dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
ETAP 4:
![Chleb kielecki na zakwasie Chleb kielecki na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-kielecki-na-zakwasie-406387.jpg)
Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej i obsypanej otrębami lub mąką keksówki o wymiarach 30x11 cm. Odstawić do ponownego wyrastania.
Piec w naparowanym i nagrzanym do 250°C piekarnika 15 minut, następnie wypuścić parę z piekarnika, obniżyć temperaturę do 200°C i piec 30 minut.
SylaUla
anemon