Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z ziemniakami i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Chleb często piekę gdy z obiadu pozostaną mi ziemniaki

Chleb z ziemniakami i bazylią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z ziemniakami i bazylią

 

  • 100g ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g drożdży
  • 350g maki
  • 50g otrębów
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Chleb z ziemniakami i bazylią
Ziemniaki należy rozgnieść dokładnie widelcem lub praską. Dodać oliwę i ponownie dokładnie wymieszać. Następnie wsypać sól i bazylię i znowu zamieszać. Odstawić. Wodę lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże, mieszać aż do rozpuszczenia. Do miski wsypać mąkę i otręby, wymieszać. Wlać zaczyn, dodać ziemniaki z dodatkami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Upiec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Piec około 50-60 minut w zależności od wysokości bochenka.
Chleb z ziemniakami i bazylią
Ziemniaki należy rozgnieść dokładnie widelcem lub praską Dodać oliwę i ponownie dokładnie wymieszać
Chleb z ziemniakami i bazylią
Następnie wsypać sól i bazylię i znowu zamieszać Odstawić
Chleb z ziemniakami i bazylią
Wodę lekko podgrzać dodać cukier i drożdże mieszać aż do rozpuszczenia Do miski wsypać mąkę i otręby wymieszać Wlać zaczyn dodać ziemniaki z dodatkami Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto Odstawić do wyrośnięcia
Chleb z ziemniakami i bazylią
Upiec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni Piec około 50-60 minut w zależności od wysokości bochenka