Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny, domowy chlebek z dwóch rodzajów mąki żytniej, mąki tortowej i otrębów pszennych, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.

Chleb z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Chleb z ziemniakami
Ciepłe mleko wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. W płynie rozpuścić drożdże, odstawić na kilka minut. Ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać rozczyn drożdżowy i ziemniaki. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto ładnie wyrośnie, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (u mnie były dwie: średnia tortownica i mała keksówka), odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować wodą. Chlebek piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczony chlebek studzić na kratce.
Chleb z ziemniakami
Drożdże rozpuszczone w mleku wymieszanym z wodą i cukrem.
Chleb z ziemniakami
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Chleb z ziemniakami
Ziemniaki i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.
Chleb z ziemniakami
Wyrośnięte ciasto przełożone do dwóch foremek.