Sposób przygotowania:
Chleb z ziemniakami
Ciepłe mleko wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. W płynie rozpuścić drożdże, odstawić na kilka minut. Ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać rozczyn drożdżowy i ziemniaki. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto ładnie wyrośnie, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (u mnie były dwie: średnia tortownica i mała keksówka), odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować wodą. Chlebek piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczony chlebek studzić na kratce.