Sposób przygotowania:
Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzimEtap 1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.
Etap 2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 3
Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wodę i majonez, wymieszać.
Etap 4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 5
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 6
Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 50-60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.