Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny domowy pszenny chlebek z dodatkiem płatków jaglanych, czosnku niedźwiedziego i majonezu... Wyszedł delikatny w środku i z chrupiącą skórką:)

Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim

 

Sposób przygotowania:

Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Etap 1

Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.

Etap 2

Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim
Rozczyn drożdżowy woda i majonez dodane do sypkich składników.

Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wodę i majonez, wymieszać.

Etap 4

Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim
Dokładnie wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 6

Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 50-60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb pieczywo