Sposób przygotowania:
Chleb mieszany na zakwasie żytnim
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić najlepiej na całą noc w temp. pokojowej/ min. 8 godz/do przefermentowania. Do przygotowanego zaczynu dodać pozostałe składniki/drożdże wymieszać z wodą/ i dokładnie wymieszać. Przy pomocy robota wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste, choć dość luźne /ok. 8-10min/. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość/ ok.2-2,5 godz./. Po godzinie ciasto odgazować . Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami foremki .Wierzch posypać kminkiem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości /ok. 45-60 min/. Piekarnik nagrzać do temp.230 st.C , spryskać wodą i wstawić foremkę z wyrośniętym chlebkiem. Po 15 minutach obniżyć temp. do 180 st.C i piec jeszcze ok.30-35 min. do zbrązowienia skórki. Upieczony chlebek wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.Przepis pochodzi z ksiazki Local Breads - Daniel Leader.