cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Chleb mieszany na zakwasie żytnim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chlebek jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny i delikatny.

Chleb mieszany na zakwasie żytnim

Składniki:

Chleb mieszany na zakwasie żytnim

 

  • zaczyn:
  • 50 g aktywnego żytniego zakwasu
  • 75 g letniej wody
  • 75 g maki żytniej chlebowej
  • ciasto właściwe:
  • 300 g letniej wody
  • 5 g /ok.1 łyzeczka/ suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g /1,5 łyżeczki/ soli morskiej
  • kminek do posypania

Sposób przygotowania:

Chleb mieszany na zakwasie żytnim
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić najlepiej na całą noc w temp. pokojowej/ min. 8 godz/do przefermentowania. Do przygotowanego zaczynu dodać pozostałe składniki/drożdże wymieszać z wodą/ i dokładnie wymieszać. Przy pomocy robota wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste, choć dość luźne /ok. 8-10min/. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość/ ok.2-2,5 godz./. Po godzinie ciasto odgazować . Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami foremki .Wierzch posypać kminkiem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości /ok. 45-60 min/. Piekarnik nagrzać do temp.230 st.C , spryskać wodą i wstawić foremkę z wyrośniętym chlebkiem. Po 15 minutach obniżyć temp. do 180 st.C i piec jeszcze ok.30-35 min. do zbrązowienia skórki. Upieczony chlebek wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.Przepis pochodzi z ksiazki Local Breads - Daniel Leader.

Tagi:

ciasto mak chleb