PREZES_oz

PREZES_oz

Kucharz
[Przepisów: 13]

Chleb mieszany na zurku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smacznie i prosto mozna miec cos swojego

Chleb mieszany na zurku

Składniki:

Chleb mieszany na zurku

 

  • 600 g maki pszennej
  • 400 g maki zytniej
  • 100 g drozdzy
  • 500 ml wody
  • 1 czubata lyzka soli
  • 1 i 1/2 lyzki cukru
  • 250 ml. zurku z butelki
  • 1 lyka suszonego rozmarynu
  • tluszcz i maka do formy

Sposób przygotowania:

Chleb mieszany na zurku
6 lyzek maki pszennej , cukier i drozdze rozmieszac w letnniej wodzie i odstawic do wyrosniecia.
Reszte maki pomieszac w misce z sola i rozmarynem.
zrobic dolek. Wyrosniety rozczyn wlac do maki i wyrabiac, dodajac stopniowo zurek.
Calosc wyrobic na jednolita mase. Odstawic do wtrosniecia na ok.30-40 min ( do podwojenia swojej objetosci ).
Po wyrosnieciu przelozyc do wysmarowanej tluszczem ( olejem ) i wysypanej maka formy.
Piec w temperaturze 200*C do momentu zlocistego koloru skorki.
Po upieczeniu wierzch posmarowac woda i wstawic jeszcze na 2-3 min.
Po wyjeciu z pieca odczekac 20-30 minut aby chleb nie opadl i wyjac z formy.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tagi:

żurek mak chleb