Sposób przygotowania:
Chleb mieszany na zurku
6 lyzek maki pszennej , cukier i drozdze rozmieszac w letnniej wodzie i odstawic do wyrosniecia.
Reszte maki pomieszac w misce z sola i rozmarynem.
zrobic dolek. Wyrosniety rozczyn wlac do maki i wyrabiac, dodajac stopniowo zurek.
Calosc wyrobic na jednolita mase. Odstawic do wtrosniecia na ok.30-40 min ( do podwojenia swojej objetosci ).
Po wyrosnieciu przelozyc do wysmarowanej tluszczem ( olejem ) i wysypanej maka formy.
Piec w temperaturze 200*C do momentu zlocistego koloru skorki.
Po upieczeniu wierzch posmarowac woda i wstawic jeszcze na 2-3 min.
Po wyjeciu z pieca odczekac 20-30 minut aby chleb nie opadl i wyjac z formy.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reszte maki pomieszac w misce z sola i rozmarynem.
zrobic dolek. Wyrosniety rozczyn wlac do maki i wyrabiac, dodajac stopniowo zurek.
Calosc wyrobic na jednolita mase. Odstawic do wtrosniecia na ok.30-40 min ( do podwojenia swojej objetosci ).
Po wyrosnieciu przelozyc do wysmarowanej tluszczem ( olejem ) i wysypanej maka formy.
Piec w temperaturze 200*C do momentu zlocistego koloru skorki.
Po upieczeniu wierzch posmarowac woda i wstawic jeszcze na 2-3 min.
Po wyjeciu z pieca odczekac 20-30 minut aby chleb nie opadl i wyjac z formy.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bogda46