SUPERPRZEPIS

Chleb na dwóch zaczynach

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Chleb na dwóch zaczynach Więcej zdjęć (5)

Smaczny chleb pszenny na zakwasie żytnim

Składniki:

Chleb na dwóch zaczynach

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb na dwóch zaczynach
W jednej misce wymieszać składniki na zakwas żytni, w drugiej misce wymieszać składniki na levain. Przykryć i odstawić na około 12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie levain i zakwas żytni wymieszać z 460 g wody. Wlać do miski z mąką pszenną typ 650 i typ 2000. krótko wymieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie dodać sól i zagniatać kilka minut (można to zrobić w maszynie do chleba lub robocie). Odstawić na 2,5 godziny. W tym czasie złożyć ciasto dwukrotnie, po 50 minutach i po 100 minutach od rozpoczęcia fermentacji. Ciasto przełożyć do formy (u mnie duża keksówka) i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piec 40 minut. Wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Chleb na dwóch zaczynach
W jednej misce wymieszać składniki na zakwas żytni, w drugiej misce wymieszać składniki na levain. Przykryć i odstawić na około 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Chleb na dwóch zaczynach
Następnie levain i zakwas żytni wymieszać z 460 g wody.
Chleb na dwóch zaczynach
Wlać do miski z mąką pszenną typ 650 i typ 2000. krótko wymieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie dodać sól i zagniatać kilka minut
Chleb na dwóch zaczynach
Ciasto przełożyć do formy (u mnie duża keksówka) i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piec 40 minut.