Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pszenny chleb na kefirze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Drożdżowy chleb pieczony na bazie kefiru, który nadaje mu lekkiej kwasowości. W środku jasny o zwartej strukturze.

Pszenny chleb na kefirze

Składniki:

Pszenny chleb na kefirze

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na kefirze
Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym kefirze i odstawić na 10min.

Po tym czasie dodać do mąki razem z olejem i solą. Wyrabiać ciasto około 10min.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy podwoi swoją objętość jeszcze raz zagnieść ciasto. Tym razem krótko i przełożyć do foremki oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem połączonym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez ok 40min.

Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Tagi:

jajko jajka chleb