Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na kefirze
Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym kefirze i odstawić na 10min.
Po tym czasie dodać do mąki razem z olejem i solą. Wyrabiać ciasto około 10min.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi swoją objętość jeszcze raz zagnieść ciasto. Tym razem krótko i przełożyć do foremki oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem połączonym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez ok 40min.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Smacznego!
Po tym czasie dodać do mąki razem z olejem i solą. Wyrabiać ciasto około 10min.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi swoją objętość jeszcze raz zagnieść ciasto. Tym razem krótko i przełożyć do foremki oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem połączonym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez ok 40min.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Smacznego!
madziulka89