Sposób przygotowania:
Chleb wieloziarnisty z dynią
Składniki zaczynu zmieszać pierwszego dnia wieczorem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Następnego dnia rano upieczoną dynię wrzucić do wysokiego naczynia. Dodać wodę i zmiksować blenderem.
Do misy z zaczynem dodać kefir ogrzany do temperatury pokojowej, dodać zmiksowaną dynię. Następnie wsypać wszystkie ziarna i sól. Na koniec wsypać mąkę orkiszową, gryczaną i żytnią. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem, wyrównać i oprószyć mąką przykryć ściereczką i odstawić na ok 3-3,5 godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut.
Wystudzić na kratce
Do misy z zaczynem dodać kefir ogrzany do temperatury pokojowej, dodać zmiksowaną dynię. Następnie wsypać wszystkie ziarna i sól. Na koniec wsypać mąkę orkiszową, gryczaną i żytnią. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem, wyrównać i oprószyć mąką przykryć ściereczką i odstawić na ok 3-3,5 godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut.
Wystudzić na kratce
Megi-