Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb wieloziarnisty z dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Smaczny i wilgotny chleb na zakwasie z dodatkiem pieczonej dyni i wielu nasion. Świetnie smakuje ze słodkimi i słonymi dodatkami

Chleb wieloziarnisty z dynią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb wieloziarnisty z dynią

 

Sposób przygotowania:

Chleb wieloziarnisty z dynią
Składniki zaczynu zmieszać pierwszego dnia wieczorem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Następnego dnia rano upieczoną dynię wrzucić do wysokiego naczynia. Dodać wodę i zmiksować blenderem.

Do misy z zaczynem dodać kefir ogrzany do temperatury pokojowej, dodać zmiksowaną dynię. Następnie wsypać wszystkie ziarna i sól. Na koniec wsypać mąkę orkiszową, gryczaną i żytnią. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny.

Po tym czasie ciasto przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem, wyrównać i oprószyć mąką przykryć ściereczką i odstawić na ok 3-3,5 godziny. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut.

Wystudzić na kratce
Chleb wieloziarnisty z dynią
pieczoną dynię pozbawioną skóry wrzucić do naczynia i wlać wodę, zmiksować blenderem
Chleb wieloziarnisty z dynią
do zaczynu dodać ogrzany do temp pokojowej kefir
Chleb wieloziarnisty z dynią
następnie wrzucić zmiksowaną pieczoną dynię
Chleb wieloziarnisty z dynią
na koniec dodać wszystkie ziarna, sól i mąki. zagnieść
Chleb wieloziarnisty z dynią
wyrośnięte ciasto przełożyć do formy