Sposób przygotowania:
Chleb na konfiturze z dzikiej róży z orzeszkami
Wsypujemy do miski mąkę kukurydzianą. Dosypujemy mąkę krupczatkę i mieszamy. Dodajemy ziarna amarantusa. Prażymy na suchej patelni orzeszki piniowe i pistacje. Następnie wsypujemy do reszty składników i mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy łyżkę soli morskiej.
Świeże drożdże kruszymy w palcach i dodajemy do całości, mieszamy. Wlewamy maślankę o temperaturze pokojowej, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy konfiturę z dzikiej róży i mieszamy ponownie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Przekładamy do dwóch foremek, u mnie silikonowych. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 minut, aż do zrumienienia.
Smacznego !
Świeże drożdże kruszymy w palcach i dodajemy do całości, mieszamy. Wlewamy maślankę o temperaturze pokojowej, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy konfiturę z dzikiej róży i mieszamy ponownie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Przekładamy do dwóch foremek, u mnie silikonowych. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 minut, aż do zrumienienia.
Smacznego !