Sposób przygotowania:
Chlebek na rozwodnionym piwie
Do miski wsypujemy wszystkie mąki i mieszamy. Wsypujemy słonecznik łuskany i pestki dyni i ponownie mieszamy. Dosypujemy cukier kryształ. Wsypujemy sól i mieszamy łyżką drewnianą.
Drożdże świeże skubiemy palcami i dodajemy do reszty, ponownie mieszamy. Wlewamy piwo i letnią wodę. Dokładnie mieszamy łyżką. Pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie ciasto "odgazowujemy", a następnie przekładamy do silikonowych foremek. Pozostawiamy jeszcze na około 15 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut.
Potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut. Studzimy na kratce. Smacznego !
Drożdże świeże skubiemy palcami i dodajemy do reszty, ponownie mieszamy. Wlewamy piwo i letnią wodę. Dokładnie mieszamy łyżką. Pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie ciasto "odgazowujemy", a następnie przekładamy do silikonowych foremek. Pozostawiamy jeszcze na około 15 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut.
Potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut. Studzimy na kratce. Smacznego !