Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek na rozwodnionym piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W smaku bardzo dobre chlebki. Piwo w ogóle nie jest wyczuwalne, ponieważ podczas pieczenia cały alkohol wyparuje. Chlebki były przeznaczone w całości dla kogoś do poczęstowania, stąd ich brak przekroju.

Chlebek na rozwodnionym piwie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek na rozwodnionym piwie

 

Sposób przygotowania:

Chlebek na rozwodnionym piwie
Do miski wsypujemy wszystkie mąki i mieszamy. Wsypujemy słonecznik łuskany i pestki dyni i ponownie mieszamy. Dosypujemy cukier kryształ. Wsypujemy sól i mieszamy łyżką drewnianą.

Drożdże świeże skubiemy palcami i dodajemy do reszty, ponownie mieszamy. Wlewamy piwo i letnią wodę. Dokładnie mieszamy łyżką. Pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na 20 minut.

Po tym czasie ciasto "odgazowujemy", a następnie przekładamy do silikonowych foremek. Pozostawiamy jeszcze na około 15 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez 15 minut.

Potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35 minut. Studzimy na kratce. Smacznego ! 


Chlebek na rozwodnionym piwie

Tagi:

pieczywo chleb