Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zaczynie piwnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zaczyn do tego chleba powstaje na jasnym piwie (użyłam czeskiego) i zakwasie. Rósł jak szalony nie patrząc na wyznaczone nacięcia ;) Serdecznie polecam spróbować :)

Chleb na zaczynie piwnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zaczynie piwnym

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zaczynie piwnym
Piwo podgrzać do temperatury 70 stopni. Przestudzić. Dodać mąkę i zakwas, wymieszać dokładnie. Przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na min. 14 godzin. Po tym czasie zaczyn rozmieszać z wodą. Obie mąki i sól wsypać do misy robota, dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny. Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do keksówki (25cm), wyrównać, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, można je dowolnie naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut. Wyjąć z formy, wystudzić na kratce.
Chleb na zaczynie piwnym
Piwo podgrzać do temperatury 70 stopni. Przestudzić. Dodać mąkę i zakwas, wymieszać dokładnie. Przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na min. 14 godzin.
Chleb na zaczynie piwnym
Po tym czasie zaczyn rozmieszać z wodą. Obie mąki i sól wsypać do misy robota, dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny.
Chleb na zaczynie piwnym
Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do keksówki (25cm), wyrównać, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Chleb na zaczynie piwnym
Gdy ciasto wyrośnie, można je dowolnie naciąć.