Sposób przygotowania:
Chleb na piwnym zaczynie
Piwo podgrzej w rondelku. Zdejmij z ognia, wlej do miski, lekko ostudź. Powoli wsyp mąkę żytnią chlebową, cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Ostudź, dodaj zakwas żytni, wymieszaj. Miskę przykryj, odstaw na noc w temp. pokojowej
W dniu wypieku do zaczynu wlej wodę, wymieszaj. Dodaj wszystkie mąki, sól, kminek i cukier, wyrabiaj aż utworzy się miękkie i lekko klejące się ciasto. Miskę przykryj, odstaw na 40 minut. następnie łyżką nakładaj ciasto do formy, przykryj, odstaw do wyrośnięcia 4-5 godzin.
Chleb piecz 10 minut w temperaturze 230 C, Następnie temp zmniejsz do 210 C piecz jeszcze ok. 35 minut, aż do zbrązownia skórki...i gotowe!;)
W dniu wypieku do zaczynu wlej wodę, wymieszaj. Dodaj wszystkie mąki, sól, kminek i cukier, wyrabiaj aż utworzy się miękkie i lekko klejące się ciasto. Miskę przykryj, odstaw na 40 minut. następnie łyżką nakładaj ciasto do formy, przykryj, odstaw do wyrośnięcia 4-5 godzin.
Chleb piecz 10 minut w temperaturze 230 C, Następnie temp zmniejsz do 210 C piecz jeszcze ok. 35 minut, aż do zbrązownia skórki...i gotowe!;)