Sposób przygotowania:
Chleb na płatkach owsianych
1. Mąkę przesiać, zmieszać z 2 szklankami przegotowanej letniej wody, płatkami owsianymi oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 3. Podzielić na dwie części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 15min, aby ciasto nieco podrosło. Następnie piec ok. godz. w temp. 200st. Ostudzić na kratce.
2. Po tym czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 3. Podzielić na dwie części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 15min, aby ciasto nieco podrosło. Następnie piec ok. godz. w temp. 200st. Ostudzić na kratce.