czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Chleb na płatkach owsianych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niedawno nauczyłam się piec chleb, teraz sporo z nim ekperymentuję wzbogacając go o przeróżne dodatki. Nic nie równa się z domowym pieczywem

Chleb na płatkach owsianych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb na płatkach owsianych

 

Sposób przygotowania:

Chleb na płatkach owsianych
1. Mąkę przesiać, zmieszać z 2 szklankami przegotowanej letniej wody, płatkami owsianymi oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.


2. Po tym czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 
3. Podzielić na dwie części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 15min, aby ciasto nieco podrosło. Następnie piec ok. godz. w temp. 200st. Ostudzić na kratce.
Chleb na płatkach owsianych
ciasto dzielimy na dwie porcje i układamy w keksówkach